top of page

Presentatie tekst

Kort verhaal over de nieuwe uniformen,

Zoals destijds met het eeuwfeest in 1998, wordt de schutterij om en nabij na 20 jaar weer in een nieuw jasje (uniform) gestoken. Zoals gezien kan worden is bij het oude uniform voor een fantasie-uniform gekozen waar je duidelijk aan kon herkennen dat de Siebengewaldse schutterij eraan komt en is onze combinatie dus uniek tussen al het folklore tijdens optochten en feesten.

Met die intentie zijn we als vereniging op zoek gegaan naar nieuwe uniformen, na een lange zoektocht en veel koffie en vlaai bij de firma Pisa. Hebben we een uniform naar wens van de vereniging uit gekozen uit de diverse modellen. Wat direct opvalt (zoals bij het oude uniform de kolbak/berenmuts) is de helm. Deze helm is een verwijzing naar de geschiedenis van Siebengewald, en was omstreeks 1900 (oprichting van de schutterij is 1898) te zien bij het uniform van de grenswacht die op de landgrens patrouilleerde. Dit is een van de redenen dat voor deze helm is gekozen zodat er een stukje “Ald Siebengewald” in het uniform verwerkt is. Verder hebben we de kleur rood terug laten komen in het uniform zodat dit uniform in deze kleurstelling nog altijd herkenbaar blijft als “ van de schutterij uut Siebengewald”.

Dit alles is een mooi verhaal, echter de kosten van een uniform zijn niet mis. Door deze grote kostenpost, was de vereniging genoodzaakt om sponsors te gaan werven. Niemand minder dan onze eigen voorzitter van verenigde schutterij “Ons Genoegen”: Ger Kerkhoff, heeft zijn beste beentje voort gezet en is actief gaan werven. Met een goed plan in de hand en de motivatie wist hij diverse grote en kleine sponsoren en fondsen aan te schrijven. Hierdoor is het dankzij de sponsoren en door de fondsen mogelijk geworden om nieuwe uniformen aan te schaffen.

Verschil in uniform:

Schutter:

Het uniform van een schutter bestaat uit de helm, jas met fournituren(nestels), broek en zwarte platte schoenen. Er bestaan 3 klassen in het OLS schieten, fantasie, historisch en militair. Doordat schutterij “Ons Genoegen” uitkomt in de fantasieklassen hebben de versierselen op een uniform van een schutter geen functie. Dit wil zeggen elke schutter is gelijk.

Tamboer:

Het uniform van een tamboer is hetzelfde als van een schutter echter, hun hebben de knopen niet op dezelfde locatie zitten doordat zij gebruik maken van een trom, ook hebben ze een hoed om onderscheid te maken tussen een schutter en een tamboer.

Marketentster:

Dit uniform is afgeleid van het schutters uniform, een marketentster kent vanuit het militairisme een rijke traditie, waar zei vroeger een echtgenote van de korporaal-wasbaas in het leger was, en wat bijverdiende met het verkopen van spijs en (alcoholische) versnaperingen. Dit gestoken in haar zelf gemaakt uniform zodat herkenbaar was van welke eenheid ze onderdeel uit maakte. Is ze hedendaags een vrouwelijk lid van de schutterij wat met liefde en plezier deze functie uitdraagt. binnen de vereniging, en daarbuiten. De spijs en versnapering wordt hedendaags vergeven tijdens de keuringen van de marketentsters op schuttersfeesten.

Vaandeldrager:

De vaandeldrager is de uitverkorene schutter die de eer heeft om het vaandel te dragen en te beheren. Het huidig vaandel stamt uit 1998 en diverse schutters binnen de vereniging hebben deze eer om vaandeldrager te zijn al gehad, waaronder ook ons erelid Töntje Moeke (de Palm). Het vaandel is bij nagenoeg alle activiteiten aanwezig van de schutterij.

Commandant:

De commandant is belast met de taak de schutterij in het gareel te houden tijdens de optochten en soms ook tijdens feesten. Het uniform van de commandant is te herkennen aan de gouden “broodjes” als onderscheidingsteken op de schouders. En herkenbaar is natuurlijk het sabel, waarmee groeten en commando’s gebracht kunnen worden. Het huidig sabel wordt binnenkort vervangen door een nieuwe, de schutterij is in het bezit van een 3-tal commandanten sabels waarvan de oudste van voor de tweede wereldoorlog dateert.

Koningspaar:

Het koningspaar is te herkennen aan het grote koningszilver wat de koning draagt en vooral de mooie jurk van de koningin, als een lid van de vereniging de koningsvogel naar beneden schiet mag hij/zij zich voor een jaar koning der schutterij noemen. Doet hij/zij dit 3 maal achter elkaar dan mag men zich keizer voor het leven van de schutterij noemen. Deze eer is maar 1 maal in de historie weggelegd geweest aan Keizer Theo Kersten (Rutje) dit heeft hij gehaald door zich in de jaren 1958, 1959 en 1960 koning der schutterij te schieten. Het koningspaar wordt op 22 mei 2016 afgehaald in het dorp waar dus ook voor het eerst het nieuwe koningspaar van 2016 Johnny Janssen en Linda Goossens zich zullen vertonen aan het publiek.

Zilver en medailles:

Op de diverse uniformen zijn zilveren schildjes en diverse medailles te zien. Bij zilveren schildjes moet u denken aan diverse wedstrijden waar een 1ste plaats behaald is. Onze tamboer en schutter Sjoerd Bleeck is niet geheel onverdienstelijk geweest afgelopen seizoen en heeft als tamboer diverse prijzen gewonnen. Ook heb je nog de diverse herinnerings-schilden die uitgereikt worden als herinnering dat diegene koning van de schutterij is geweest. Er zijn zelfs 2 personen binnen de gelederen, Pieter Koks en Bob Ruhl die het herinneringsschild als bondskoning dragen.

Ook de eretekens springen eruit met een gouden erepenning als verdienstelijk lid van 50 jaar voor Töntje Moeke de palm. En de allerhoogste onderscheiding, de “Edele eed-broederschap van de soevereine orde van de rode leeuw van Limburg en de heilige Sebastianus” welke dit jaar nog is uitgereikt aan onze erevoorzitter Willy Jans, bij deze ceremonie is hij tevens opgenomen in deze orde.

Al met al een rijke traditie met nog meer ontelbare verhalen die de schutterij rijk is.

Lid worden?

bottom of page